Tack vare över 30 års erfarenhet inom forskning och utveckling kan SCHÄR erbjuda ett mycket brett sortiment inom glutenfritt till konsumenten.

Under de senaste åren har det visat sig att celiaki förekommer mycket oftare än förväntat. Upp till 1% av befolkningen är celiakiberörda, även om de flesta är utan symptom och mörketalet för celiaki är högt.  Celiaki är en permanent intolerans i immunsystemet mot gluten som finns i många sädeslag som till exempel vete, råg, korn, dinkel, kamutvete, spelt och rågvete. De berörda får inte äta produkter som innehåller glutenhaltiga sädesslag eller livsmedel som innehåller spår av gluten eftersom det leder till en kronisk inflammation och förtvining av tunntarmsluddet (atrofi). Tunntarmens slemhinna är klädd med tarmludd och fina utskott, så kallade mikrovilli. De förstorar ytorna som upptar näringsämnena. Hos de celiakiberörda har tunntarmsluddet och mikrovilli förtvinats nästan helt och tunntarmens slemhinna är skadad. Därmed kan tas upp färre näringsämnen såsom protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler, med undernäring och bristsymptom som följd. Typiska symptom på celiaki är diarré, viktminskning och trötthet, uppsvälld buk, buksmärtor, illamående och hos barn tillväxthämningar. Symptomen är så många att man delar in celiaki i olika kliniska former som det ska tas hänsyn till vid diagnosen genom en läkare.

Allt flera människor undvikar frivillig glutenfria livsmedel eftersom de antingen lider av veteallergi, gluten känslighet eller bestämmer sig helt enkelt för en glutenfri livsstil.

Den enda behandlingen av celiaki är för närvarande en strikt glutenfri kost. Det innebär att avstår från alla livsmedel som framställts av glutenhaltiga sädesslag. Det finns en hel del livsmedel som är naturlig glutenfria och kan användas som alternativ till de glutenhaltiga. De naturliga glutenfria sädesslagen omfattar majs, ris, hirs, bovete, amarant, teff och quinoa. Dessutom är potatis och baljväxter som bönor och linser glutenfria och en viktig beståndsdel av en glutenfri kost.  Glutenfria produkter kännetecknas av ordet ”Glutenfri” och/eller symbolen med den korsade axet och är tillgängliga i de flesta livsmedelsbutiker.                        

Företaget DR. SCHÄR bedriver forsking och utveckling inom glutenfria livsmedel sedan mer än 30 år och är med den kompetensen numera Europas marknadsledare. Under varumärket Schär erbjudas ett mycket brett sortiment till konsumenten som omfattar allt från frukost cerealier till bröd, pasta, mjölmixer, kex och kakor fram till ett helt fryst sortiment med färdiga maträtter. Samtliga produkter är utan gluten, av högsta kvalitet, säkerhet och innovation och smakar dessutom utmärkt. DR. SCHÄRS Vision är att vara den ledande matspecialisten för särskilda kost- och näringsmässiga behov i Europa och Amerika samt det internationellt största varumärket för glutenfria produkter.

Schärs kompetens inom celiaki går långt över produktsortimentet. Över hela Europa stöder DR. SCHÄR läkare och dietister vid diagnos och kostråd för celiakiberörda. Schär hjälper berörda med mycket information och många tjänster, som till exempel Schär Club och Glutenfree Roads.